12 Mayıs 2014 Pazartesi

KOVANLARIN AÇILMASI



   Koloni Yönetiminde ilk önemli unsur Kovanın açılmasıdır. Çok basit görünsede kovan açma işlemi arıcılığın en önemli işidir. Ne gariptirki ülkemizde arıcıların bir kısmı arıdan korkmamayı hüner sayar ve bir önlem almadan ve arıya hoyrat yaklaşırlar, Hatta kimileri bunu kahramanlık ve büyük beceri sayarlar ne gariptirki önlem alan arıcılarlada dalga geçerler.
   Aslında ıslah edilmiş bir arı kolonisinde işler yolunda ise ve ona gerektiği gibi yaklaşılınıyorsa oldukça uysal bir canlı olan bal arısı ,tersine bir durumda  çok tehlikeli bir hal alır.
   Bilinmelidirki insanı sokan arı ölecektir ve salgıladıgı fenomonlarla diger arıları harekete geçirecektir ve etrafta varsa masum insanlarda zarar görecektir, Arıcıda canının yandıgı yanına kar kalacaktır ama umursamıyormuş gibi görünür ama arı sokmalarına alıştıgı için sadece önceleri görünen alerjik şişikler zamanla görülmez fakat arı sokamsında her insanın canı yanar. Mutlaka gerekli önlemler alınmalı gerekli teknik donanımla kişi kendini modifiye etmeli ve rahat çalışa bilmelidir, kovan açmak için körük -el demiri- ve bir kova su bulundurulmalıdır..

Kovan açılırken nelere dikkat edilmelidir:

Herşeyden öne sakin olunacak.........
Oyalanmadan ve dikkatli çalışılacak.........
Arıların ezilmemesine dikkat edilecek.......
Aynı anda fazla kovan açılmamalı...........
Yagmacılıga neden olacak davranışlardan kaçınılmalıdır.............
Kovan önü temiz olmalı ve arılar rahat kovana girip çıkmalı.............
Kovan açılması sırasında dikkat edilecek en önemli unsur hava sıcaklıgı, hızlı kontroller 10 ve 15 derecede yapılmalıdır.olagan kontroller 16 ve 17 derecede yapılabilir...........
Ve insanlar arıdan korkmamalıdırlar salgıladıkları fenomonlar arıları tedirgin eder ve tehdit olarak algılarlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder