BALLI BİTKİLER - Kültür Bitkileri.
Arıcılık için değerli nektar kaynağı
olan ve iyi kalite bal yapan bitkiler.
olan ve iyi kalite bal yapan bitkiler.
--------------------------------------------
Kırmızı Üçgül (Trifolium pratense)
Baklagiller familyasına ait birçok bitki türü
ülkemizde doğal olarak yetişmektedir.
Fiğ, yonca, korunga gibi kültür formlarının
ekimi ise çok geniş alanlarda yapılmaktadır.
Bu familyaya ait ballı bitkilerin sayısı,
diğer familyalara göre daha fazladır.
Ülkemizde yaygın olarak yetişmekte
olan kırmızı üçgülün çiçeklenme dönemi,
yetiştiği bölgenin iklim koşullarına
göre farklılık gösterir. Çiçeklenme dönemi,
ılıman iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde
Nisan ayında başlar ve
Eylül ayına kadar sürer.
Kırmızı üçgül balının çok
güzel bir tadı ve kokusu vardır.
Çok açık sarı renktedir.
Kristalleşmesi çabuktur.
Bir dönüm kırmızı üçgül ekili tarladan
10 kg bal alınabilir.
ülkemizde doğal olarak yetişmektedir.
Fiğ, yonca, korunga gibi kültür formlarının
ekimi ise çok geniş alanlarda yapılmaktadır.
Bu familyaya ait ballı bitkilerin sayısı,
diğer familyalara göre daha fazladır.
Ülkemizde yaygın olarak yetişmekte
olan kırmızı üçgülün çiçeklenme dönemi,
yetiştiği bölgenin iklim koşullarına
göre farklılık gösterir. Çiçeklenme dönemi,
ılıman iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde
Nisan ayında başlar ve
Eylül ayına kadar sürer.
Kırmızı üçgül balının çok
güzel bir tadı ve kokusu vardır.
Çok açık sarı renktedir.
Kristalleşmesi çabuktur.
Bir dönüm kırmızı üçgül ekili tarladan
10 kg bal alınabilir.
------------------------------------------------
Arı Otu
Yem bitkisi olarak da kullanılan arı otu tek
yıllık bir bitkidir. Dünyada 13 türü bulunmaktadır.
Bunlardan yalnızca 4 türü bal arıları için değerlidir.
60-100 cm. kadar boylanmaktadır.
Çiçeklenmesi ekim zamanına göre değişmekle
birlikte Mart-Mayıs aylarında olmaktadır.
4-7 hafta çiçekli kalabilmektedir.
Dekara nektar verimi 8-14 kg. arasındadır.
yıllık bir bitkidir. Dünyada 13 türü bulunmaktadır.
Bunlardan yalnızca 4 türü bal arıları için değerlidir.
60-100 cm. kadar boylanmaktadır.
Çiçeklenmesi ekim zamanına göre değişmekle
birlikte Mart-Mayıs aylarında olmaktadır.
4-7 hafta çiçekli kalabilmektedir.
Dekara nektar verimi 8-14 kg. arasındadır.
----------------------------------------------------------
Korunga (Onobbrychis)
Yazın aşağıdan yukarıya pembe çiçekler açar
ve arılar bütün gün boyunca çiçekleri dolaşırlar.
Korunga çok iyi verimli bir ballı bitkidir.
Bir dekar korunga 9-40 kg' a kadar mükemmel
bal verir. Balı berrak ve lezzetlidir.
Korunga ekilmelerinin ikinci senesi çiçek açar.
Mayıs sonu Haziran başında çiçek açan
korunga bu dönemde arılara bol
miktarda bal özü sağlar.
ve arılar bütün gün boyunca çiçekleri dolaşırlar.
Korunga çok iyi verimli bir ballı bitkidir.
Bir dekar korunga 9-40 kg' a kadar mükemmel
bal verir. Balı berrak ve lezzetlidir.
Korunga ekilmelerinin ikinci senesi çiçek açar.
Mayıs sonu Haziran başında çiçek açan
korunga bu dönemde arılara bol
miktarda bal özü sağlar.
------------------------------------------------------------
Pamuk (Gossypium spp)
Bu genusun üç türü ve bu türlerin çeşitli
varyeteleri ülkemizde kültüre alınmıştır.
Bitki çok yıllıktır. Boyu 30-100 cm.
arasında değişir. Pamuğun ana vatanı Asya’dır
. Çiçeklenme dönemi Temmuz-Ağustos
ayları arasındadır. Çiçekleri beyaz renktedir.
Pamuğun tohumu ve liflerinin
Hem tıpta hem de endüstri alanında
kullanılma
kullanılma
olanağı vardır. Tohumundan sofralık
sıvı yağ elde edilir ve
tıpta kullanılır. Lifleri ise dokumacılığa
ve tıbba hizmet etmektedir. İşlenmiş
pamuk kendi ağırlığının 10 kati su
ya da kan çekme kapasitesindedir.
Bu denli önemli
ya da kan çekme kapasitesindedir.
Bu denli önemli
bitkinin diğer bir önemi de bitkinin
nektar içeriğidir. Hem floral hem
de extrafloral nektar içeren
nektar içeren ender bitkilerden birisidir.
Arı pamuğun hem çiçeklerinden salgılanan
nektarı hem de bitkinin diğer organlarında
bulunan salgı nektarı kovana taşır.
Ayrıca pamuğun poleni de arı tarafından
toplanarak kovana taşınır.
Pamuk poleni beyaz renktedir.
Pamuk ekili alana getirilen arı
döllemeyi de sağladığından ürün
artışına neden olur.
Böyle bir alanda % 40 ürün artışı
gözlenmiştir.
gözlenmiştir.
Pamuk balı açık sarı renklidir.
Özel bir tadı ve kokusu vardır.
Bu bal çok çabuk kristalleşir.
Kristalleştiği zaman balın rengi beyaz olur.
Pamuk balı % 36 glikoz, % 39 fruktoz içerir.
Pamuk salgısından elde edilen balın
özellikleri de aşağı yukarı çiçekten yapılan
bal özelliğindedir.
------------------------------------------------------------
Ayçiçeği (Heliantus annuus)
Ülkemizde geniş alanlarda ekimi yapılan önemli
bir tarım bitkisidir. Trakya bölgesinde yoğun
olarak yetiştirilir. Arı, ayçiçeğinin nektarını
alırken bu bitkinin tozlaşmasına katkıda
bulunarak döllenmesini sağlar ve
böylelikle ürün ve kalite artışına
neden olur. Ayçiçeğinin çiçeklenme
dönemi Temmuz ayıdır.
Ayçiçeği balı kovandan yeni
alındığında altın sarısı rengindedir.
Kendine özgü bir tadı vardır
. Ayçiçeği balı çok çabuk kristalleşir.
Kristalleştiği zaman mum gibi görünür
. Bir dönüm ayçiçeği ekili
tarladan 5 kg bal elde edilebilir.
bir tarım bitkisidir. Trakya bölgesinde yoğun
olarak yetiştirilir. Arı, ayçiçeğinin nektarını
alırken bu bitkinin tozlaşmasına katkıda
bulunarak döllenmesini sağlar ve
böylelikle ürün ve kalite artışına
neden olur. Ayçiçeğinin çiçeklenme
dönemi Temmuz ayıdır.
Ayçiçeği balı kovandan yeni
alındığında altın sarısı rengindedir.
Kendine özgü bir tadı vardır
. Ayçiçeği balı çok çabuk kristalleşir.
Kristalleştiği zaman mum gibi görünür
. Bir dönüm ayçiçeği ekili
tarladan 5 kg bal elde edilebilir.
------------------------------------------------
Beyaz Üçgül (Trifolium repens)
Ülkemizde hayvan yemi olarak
geniş alanlarda ekimi yapılan
beyaz üçgül, ayni zamanda arılar
için önemli bir nektar kaynağıdır
. Mart ayından Eylül ayına kadar
çiçekli kalabilen beyaz üçgülün balı,
kovandan yeni alındığı zaman
renksiz veya çok açık sarıdır.
Kovandan alındıktan çok kısa
bir süre sonra şekerlenir.
Beyaz üçgül balının güzel bir tadı
vardır ve oldukça yumuşaktır.
Bir dönüm beyaz üçgül ekili
tarladan 10 kg bal alınabilir.
geniş alanlarda ekimi yapılan
beyaz üçgül, ayni zamanda arılar
için önemli bir nektar kaynağıdır
. Mart ayından Eylül ayına kadar
çiçekli kalabilen beyaz üçgülün balı,
kovandan yeni alındığı zaman
renksiz veya çok açık sarıdır.
Kovandan alındıktan çok kısa
bir süre sonra şekerlenir.
Beyaz üçgül balının güzel bir tadı
vardır ve oldukça yumuşaktır.
Bir dönüm beyaz üçgül ekili
tarladan 10 kg bal alınabilir.
------------------------------------------------------------
Yonca (Medicago sativa)
Bu bitkinin değişik türleri ülkemizde
doğal olarak yetişmekte olup birkaçı da
kültüre alınarak hayvan yemi
olarak kullanılmaktadır.
Yonca, çok yıllık bir bitkidir.
Menekşe moru renginde çiçekleri vardır.
Yüksekliği 250-2000 metre olan
taşlık yamaçlarda, çayırlarda ve step
alanlarda rastlanır. Çiçeklenme dönemi
Mayıs’ta başlayıp Eylül'e kadar
devam eder. Zonguldak, Gümüşhane,
Erzurum, Kars, Nevşehir, Sivas,
Erzincan, Muş, Ağrı ve Gaziantep'te
doğal olarak bulunur. Yonca balı,
yeni hasat edildiğinde açık sarı renktedir
ve çabucak kristalleşir. Kristalleşen yonca
balı kati ve krem rengi bir görünüm kazanır.
Balının çok güzel bir aroması ve kendine özgü
bir tadı vardır. Bir hektar yoncadan
400 kg. dan fazla bal alınır. Nektarının bol olması
ve kaliteli bal vermesi nedeniyle
yonca önemli ballı bitkiler arasında yer almaktadır.
doğal olarak yetişmekte olup birkaçı da
kültüre alınarak hayvan yemi
olarak kullanılmaktadır.
Yonca, çok yıllık bir bitkidir.
Menekşe moru renginde çiçekleri vardır.
Yüksekliği 250-2000 metre olan
taşlık yamaçlarda, çayırlarda ve step
alanlarda rastlanır. Çiçeklenme dönemi
Mayıs’ta başlayıp Eylül'e kadar
devam eder. Zonguldak, Gümüşhane,
Erzurum, Kars, Nevşehir, Sivas,
Erzincan, Muş, Ağrı ve Gaziantep'te
doğal olarak bulunur. Yonca balı,
yeni hasat edildiğinde açık sarı renktedir
ve çabucak kristalleşir. Kristalleşen yonca
balı kati ve krem rengi bir görünüm kazanır.
Balının çok güzel bir aroması ve kendine özgü
bir tadı vardır. Bir hektar yoncadan
400 kg. dan fazla bal alınır. Nektarının bol olması
ve kaliteli bal vermesi nedeniyle
yonca önemli ballı bitkiler arasında yer almaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder